info@prespanationalpark.gov.al

Përjetoni dhe mësoni më tepër rreth trashëgimisë natyrore dhe kulturore të Parkut Kombëtar të Prespës nëpërmjet rrugëtimit dhe udhëheqjes së liçensuar të guidave të natyrës së Parkut Kombëtar Prespë.

Një grup prej 15 guida të natyrës ofron edukim natyror dhe intepretim të kulturës, dhe shërbime udhërrëfyese për vizitorët e Parkut Kombëtar të Prespës. Të gjithë ata janë zonja dhe zotërinj, banorë të Prespës, të cilëve i është ofruar një program i përshtatshëm trajnues që konsiderohet unik për Shqipërinë në fushën përkatëse, lidhur me gjithëpërfshirjen dhe intensitetin e tij. Ky program trajnimi, sipas standarteve ndërkombëtare, ka qenë pjesë e projektit ‘’Rezerva Biosferë Ndërkufitare Prespë-Mbështetje për Parkun Kombëtar Prespë në Shqipëri’’, i financuar nga Banka për Zhvillim KfW, në emër të Ministrisë Federale për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim të Gjermanisë, për Ministrinë e Mjedisit në Shqipëri.

Pasi kaluan provimin, 15 guidat janë liçensuar zyrtarisht si Guida Natyrore të Parkut Kombëtar.
Më poshtë mund të mësoni më tepër për secilin individ.

Guidat Turistike

Aleksandër Jankulla

– University degree in Computer science and communication
– Several years experience in providing transboundary (Macedonia-Albania) nature guide tours. Good communication skills, excellent knowledge in nature and culture values of the Ohrid Prespa Biosphere Reserve.
Excellent knowledge of Albanian, English and Macedonian languages.
– Goricë e madhe
– sandi_jankula@yahoo.com
– 0038975630734

Andon Mazenkofski

– University degree in  Nursery
– Excellent knowledge of the Prespa National park, social aspects, natural values and culture. Able to offer nature guidance at the different hiking trails of Prespa NP.  Good knowledge of English and Macedonian languages.
– Lajthizë
– donimazenkovski@gmail.com
– 00355 68 583 4004

Ilo Mitre

– High school
– Several years experience with Fishery Management Organization Prespa (FMO). Excellent knowledge of Lakes ecosystems and fishery. Owns boat license and provides tours at the eremitic churches of Prespa. Able to communicate in Macedonian and Albanian languages.
– Goricë e Vogël
– ilir.mitre@yahoo.com

Llazi Stojani

– University degree in history and geography , employed at the Secondary School Pustec
– Since more than one decade is offering guidance for the nature tours in the Prespa Lake, focused on both nature beauties and cultural heritage. Excellent knowledge of geography and history of the region. Owns boat license and able to communicate in Albanian, Macedonian, and basic Greek and English.
– Pustec
– llazistojan@hotmail.com
– 00355683504717

Niko Nikolla

– High School, Foreign languages, English
– Several years experiences and has good knowledge on hiking trail system of Prespa National Park. Niko is able to work with both adult and youth groups of tourists. Knowledge of English, Albanian and Macedonian languages.
– Goricë e Vogël
– nikonikolli@live.com
– 00355685432206

Rudina Hyselli

– University Degree in Albanian Language and Literature
– Excellent experience in outdoor and indoor activities working with Woman Society Zagradec. High skills in nature guiding and nature education with school children, students and adults in Micro Prespa Lake area. High communication and group management skills. Good knowledge of English, Albanian and basics of Greek languages.
– Zagradec, Micro Prespa
– rudinahyseli@yahoo.com

Stiljan Andon

– Forestry High School
– Long experiences in forest management and protection. Since three years is the Head of locally based NGO Friends of Prespa NP. Excellent knowledge and ability to offer guide through all hiking trails of Prespa NP. Knowledge of Albanian and Macedonian languages.
– Goricë e Vogël
– friendsofprespa@yahoo.com
– 00355683962357

Valentina Vurmo

– High School
– Valentina and her Guest house are well known for domestic and mostly foreign tourist, being distinguished for excellent hospitality, clean environment and delicious food. She also has experience is guiding different target groups through nature beauties of Prespa. Able to provide half and full days tour package and good communication skills in Albanian, Macedonian and basic English language.
– Goricë e Vogël
– prespatturistike@yahoo.com
– 00355 68 465 9694

Valentina Vangjelovska

– University Degree in Education
– Several years experience in nature education and nature guide tours in both terrestrial and aquatic trails. High communication, motivation and group management skills. Good knowledge of English, Albanian and Macedonian languages. Valentina is also leading the local NGO Woman Society Prespa.
– Goricë e Vogël
– v_gorica@yahoo.com
– 00355695673034

Vasil Jofce

– University Degree in Education
– Specialized in guidance for the nature tours in the Prespa Lake, focused on both nature beauties and cultural heritage. He is able also to offer tours through hiking trails of Prespa NP. Owns boat license and able to communicate in Albanian, Macedonian, and basic Greek language.
– Pustec
– vkolefski@yahoo.com
– 00355 68 58 27053

Vasil Vasilievski

– University Degree in Nursery, Health Center Pustec
– Mainly is working with foreign tourist groups interested in experiencing lakes boating and nature beauty site seeing. He is also able to offer tours through hiking trails of Prespa NP. Owns boat license and able to communicate in Albanian, Macedonian, and basic Greek language.
– Pustec
– vasko.vasilofski1@gmail.com
– 00355682017373

Zllatko Mitre

– University Degree in Economy
– Several years experiences and has good knowledge on hiking trail system of Prespa National Park. Owns a boat navigation license and mostly provides guidance for lakes site visits and eremitic churches, caves exploration. Satisfactory knowledge of English, Albanian and Macedonian languages.
– Goricë e Vogël
– zllatkomitrevski@yahoo.com

Xhoxhi Duma

– Forestry High school, Bachelor degree in Custom service
– Experiences in forest management and protection. For many years was serving as arrangers of Prespa NP. Excellent knowledge and ability to offer guide through all hiking trails of Prespa NP. Knowledge of Albanian and Macedonian languages.
– Gollomboc
– xhoxhiduma@yahoo.com
– 00355686787861