info@prespanationalpark.gov.al

Vendbanimi prehistorik i trenit ndodhet ne anen e majte te rruges automobilistike pa shkuar ne fshatin tren, tek “gryka e ujkut” buze liqenit te prepse se vogel ne skajin jugperendimor te istmit te tij. Germimet sistematike ne vendbanimin prehistorik te trenit u nderrmoren ne vitin 1966-1967. Ne vendbanimin e trenit germimet u zhvilluan ne dy sektore ;ne shpelle (sektori a ) dhe ne banim siper shpelles (sektori b). Ne te dy sektorete germuar elementet arkeologjike rezultojne se jeta ne vendbanimin prehistorik te trenit daton ne periudhen e eneolitit te vone ,trni i (eshte perfaqesuar ne te dy sektoret).
-periudha e bronzit te hershem, treni ia (eshte perfaqesuar ne te dy sektoret)
-periudha e bronzit te vone, treni ii b (eshte perfaqesuar ne sektori a)
-periudha e pushtimit romak,treni iv (eshte perfaqesuar ne te dy sektoret)
-periudha e mesjetes se hershme, treni v (eshte perfaqesuar vetem ne sektori a)

Vendbanimi prehistorik i trenit eshte shpallur monument kulture ne vitin 1963.